Szédülés / füllzúgás

A szédülés és fülzúgás kellemetlen fájdalmakat okozhatnak. Elmondható róluk, hogy általában bizonyos hormonális betegségek, vérszegénység és szembetegségek okozzák őket. Sok esetben továbbá a szédülés és fülzúgás kiváltó oka a nyaki gerinc csigolyák elmozdulása és az ezekhez társuló alacsony vérnyomás. A kivizsgált szédülések egy részének (ahol már sikerült kizárni olyan egyéb alapbetegségeket mint a cukorbetegség, vérnyomásprobléma, belső fül betegség) gyakori oka lehet a mozgásszervi beszűkülés következtében fellépő, nyaki csigolya tájéki meszesedés. Ilyenkor a bizonytalanság érzése a fej elforgatásakor lép fel. A meszesedés következtében a nyakcsigolyákra kifutó hátsó agyi verőerek is beszűkülhetnek.

Az ilyen mozgásszervi szédülés hátterében egyoldali nyakfeszesség áll fent, amelynek az esetek túlnyomó részében a súlyponteltolódás az oka. A panasz leginkább a tengeri betegséghez hasonlítható: az agy a test egyensúlyi helyzetének többek között a szemeken érkező információk, és a test saját belső feszültségeiből érkező információk alapján számolja ki. Viszont, ha az izomzat aszimmetrikusan feszül, a középállást az agyunk más testhelyzethez rendeli hozzá, mint ami egyébként a vizuális információkból következne.

Így az egymásnak ellentmondó információk miatt jelentkezik a szédülés

A nyaki izmokat érintő feszülést reflexes úton akadályozza a fej apró mozdulatait és esetenként a keringést is befolyásolja. Az ilyen típusú feszülés eredhet felülről, illetve alulról. A felülről eredő feszülés következtében kialakult szédülést a fejízület vagy gyakran a harapásegyenetlenség okozza. Ha alulról indul ki, akkor azt nagy eséllyel háti funkciózavar okozza, ami összefüggésbe hozható a vállak egyenetlen tartásával. Az ilyen típusú szédülés kezelésének komplex módja van: fel kell térképezni az asszimetria okát, eredetét és ezeket kell korrigálni, helyrehozni. Ezt a leggyakrabban az úgynevezett gerinckorrekciós masszázsterápiás kezeléssel gyógyítják.

A leghatékonyabb terápiák a fülzúgás és szédülés gyógyítására a specifikus nyak, váll és háti gerincszakasz ízületeinek célirányos átmozgatásával és masszázzsal kombinált, egyénre szabott kezelések. Vannak esetek mikor többalkalmas terápiára van szükség a kívánt hatás eléréséhez. Szerencsére az alapos és kellő ideig folytatott terápia szinte minden esetben megszünteti a fájdalmakat.

Csontkovács