Porckorongsérv

Mielőtt magáról a porckorongsérvről beszélnénk, először bemutatjuk azt, hogy mik is azok a porckorongok, hol fordulnak elő, illetve mik a szerepük. A gerincoszlopot alkotó csigolyák között találhatóak a porckorongok, amelyeknek legfőbb szerepe a gerincoszlop rugalmasságának és hajlékonyságának fenntartása, a gerinc mozgásának követése. Ez a porckorong nem más mint egy rostos gyűrű, ami 2 csigolya között helyezkedik el.

Alapvető fontosságú a gerinc működésének szempontjából, elősegíti mozgását, valamint védik azt a külső, erőszakos behatásoktól. Egy egészséges porckorong erős és rugalmas. Ha szerkezetileg vizsgáljuk meg a porckorongokat, azt látjuk, hogy a legfontosabb része az úgynevezett kocsonyás mag, amely a magának a porckorongnak az ideális rugalmasságát segíti elő, víztartalma révén. Sajnos az idő előrehaladtával ez folyamatosan veszít a víztartalmából, így a porckorongok veszítenek rugalmasságukból és magasságukból. Így a rugalmatlanság miatt nagyobb eséllyel szenvedhetünk el sérüléseket, és szakadások is előfordulhatnak. Úgynevezett előboltosulás is létrejöhet, amelynek kifejezett formáját sérvnek nevezzük.

A porckorongsérv kialakulásának oka, hogy a folyamatos meggyengülés hatására a belső kocsonyás anyaga lassan előboltosul

Ezt nevezzük porckorongsérvnek. A sérv mértéke különböző lehet, legrosszabb esetben a porckorong külső gyűrűje át is szakadhat, aminek következtében a belső kocsonyás anyag teljesen elfolyik belőle. Azonban ha idejében észrevesszük, tehermentesítéssel és pihenéssel a sérv vissza is húzódhat.

A porckorongsérv előfutára, előjelei lehetnek a gerinckörnyéki fájdalmak

A sérv minden esetben fájdalommal jár. Az, hogy hol jelentkezik a fájdalom, már beszűkítheti a problémás csigolyák, porcok területét. Bár attól függően,hogy hol alakul ki a sérv a tünetek nagyon is változatosak lehetnek. Ha általános tüneteket akarunk megfogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy amennyiben a következő hármas tünet együtt jelentkezik, akkor nagy eséllyel porckorongsérvvel állunk szemben: fájdalom, mozgáskorlátozottság és az érintett gerincszakaszra jellemző idegrendszeri problémák.

Csontkovács