Milyen tornagyakorlatok segíthetnek a derék és a hátfájás enyhítésében?

A derék és a hátfájás gyakori probléma, amely sokakat érint. Azonban a megfelelő tornagyakorlatok rendszeres végzése jelentősen enyhítheti a panaszokat és javíthatja a derék és a hátfeszültséget. Az alábbi tornagyakorlatok segítenek megerősíteni a hátizmokat és növelik a rugalmasságot, ezáltal csökkentve a fájdalmat.

1. Gluteus tréning: A gluteus az a nagy izom, amely a farizmok része és segít a test hátsó részének stabilizálásában. Ezt az izmot erősítő gyakorlatok, mint például a guggolás vagy a fenékemelés, segíthetnek megerősíteni a derék környékét és megakadályozzák a hátizmok túlterhelését.

Példa gyakorlatok a hátfájás enyhítésére
Gyakorlat neve Leírás
Álló oldalra hajlítás Fogjon meg egy kézisúlyzót és hajoljon oldalra, egyenes háttal. Ismételje meg mindkét oldalon.
Híddöntés Feküdjön hanyatt, tartsa egyenesen a lábait és emelje fel a medencéjét. Tartsa néhány másodpercig, majd engedje vissza.
Kitörés Álljon egyenesen, lépj előre egy lábbal, majd hajlítsa be mindkét térdét 90 fokig. Ismételje meg mindkét lábbal.

2. Nyújtó gyakorlatok: A derék és a hát izmainak nyújtása segíthet csökkenteni a feszültséget és enyhíteni a fájdalmat. A csípőhajlító, a hátizmok és az alsó háti izmok nyújtása, például a térd mellé húzás, a gerinctorzó és a lábszélességű nyújtás segíthet enyhíteni a derék és a hátfeszültséget.

 • Csípőhajlító nyújtás: Álljon egyenesen, húzza feszesre a hasizmait és húzza hátra a vállait. Húzza fel a térdét mellé a testéhez, majd tartsa néhány másodpercig. Ismételje meg mindkét lábbal.
 • Gerincnyújtás: Feküdjön hanyatt, hajlítsa be a térdét és húzza az egyik térdét a mellkasához. Tartsa néhány másodpercig, majd engedje vissza. Ismételje meg mindkét lábbal.
 • Lábszélességű nyújtás: Álljon egyenesen, állítsa be a lábait vállszélességűre, majd lassan hajoljon előre, próbálja megérni a földet a kezeivel. Tartsa néhány másodpercig, majd lassan nyomja vissza a kiinduló helyzetbe.

Emlékeztetőként fontos megjegyezni, hogy a tornagyakorlatokat mindig megfelelő testhelyzetben kell végezni, és mindent, ami kellemetlen vagy fájdalmas, abba kell hagyni. Ha a panaszok továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, mindig kérjen szakértő orvosi tanácsot.

Gyakorlatok a derek és hátfájás enyhítésére

Gyakorlatok a derek és hátfájás enyhítésére

A derék- és hátfájás problémák sok ember életében gyakoriak lehetnek, de bizonyos tornagyakorlatokat végezve csökkenthető a fájdalom és erősíthető a hát izomzata.

1. Szuperman gyakorlat

A szuperman gyakorlat segít megerősíteni a hát izmait és javítani a testtartást. A gyakorlat végezhető a következő lépésekkel:

 1. Feküdj laposan a hasadon, karjaidat a tested mellett húzd hosszában.
 2. Lassan emeld fel a kezed, lábad és törzsed a padlóról.
 3. Tartsd a pozíciót néhány másodpercig, majd lassan engedd le magad a kiinduló helyzetbe.
 4. Ismételd meg a gyakorlatot 10-15 ismétléssel.

2. Evezés

Az evezés egy hatékony gyakorlat a hát izmainak erősítésére. A gyakorlat végezhető a következőképpen:

Ezek a tornagyakorlatok segíthetnek csökkenteni a derék- és hátfájást, azonban fontos konzultálni egy szakértővel, mielőtt megkezded a gyakorlatokat, különösen akkor, ha súlyos vagy tartós fájdalomról van szó.

Milyen tornagyakorlatok segíthetnek a derék és hátfájás enyhítésére?

A derék és hátfájdalom gyakori probléma, amelyet sok ember tapasztalhat élete során. Azonban sok esetben a helyes testtartás, a hatékony törzserősítő gyakorlatok, valamint a nyújtógyakorlatok segíthetnek enyhíteni ezeket a fájdalmakat és erősíthetik a háti izmokat.

Egyik hatékony módja a derék- és hátfájdalom enyhítésének a mag kerülése. Ehhez a gyakorlathoz a következő lépéseket kell követni:

 1. Feküdj le a hátadra, a térded legyen behajlítva, és a talpardánlókon legyen a lábad.
 2. Tartsd a karjaidat a test mellett, a tenyered a földre nézzen, a hüvelykujjad a talajon.
 3. Az egyik térdedet húzd a mellkasodra, majd lassan engedd vissza a kiinduló helyzetbe. Ezt a gyakorlatot ismételd meg 10-15-ször mindkét lábaddal.

Az alsó háti területet megerősítő gyakorlatok segítenek csökkenteni a derékfájdalmat. Az egyik ilyen gyakorlat az alsó alhasi izmok edzése. A következő lépésekkel hajtható végre:

 1. Állj a négykézláb, tedd le a kezeidet a vállad szélességétől távolabbra.
 2. Húzd be a hasizmaidat és feszítsd meg a medencefenéki izmokat.
 3. Lassan húzd fel és ereszd vissza a hátad, tartva a hasizmok feszültségét. Ezt a gyakorlatot ismételd meg 10-15-ször.

Ezek a gyakorlatok segíthetnek erősíteni a háti izmokat, javítani a testtartást és csökkenteni a derék és hátfájdalmat. Fontos azonban, hogy az edzések során figyelj a megfelelő testtartásra és a megfelelő technikára, valamint konzultálj szakemberrel, hogy a megfelelő gyakorlatokat végezd.

Derekfájás enyhítése

Derekfájás enyhítése

A derekfájás nagyon gyakori probléma, amely sokakat érint. Szerencsére léteznek tornagyakorlatok, amelyek segíthetnek enyhíteni a panaszokat és erősíteni a derekat. Fontos azonban kérni egy szakember véleményét a fájdalom okának pontos meghatározása érdekében.

Íme néhány tornagyakorlat, amelyek segíthetnek a derekfájás enyhítésében:

 • A hát- és hasizom erősítése: Ezeknek az izmoknak a megerősítése segíthet a derekát tartani és támogatni. Például a plank gyakorlat hatékony lehet a törzs izmainak erősítésében.
 • A nyújtás: A derekfájás gyakran az izmok merevségéből eredhet. A hajlító és nyújtó gyakorlatok segíthetnek megnyújtani ezeket az izmokat és enyhíteni a fájdalmat.
 • Az egyensúly fejlesztése: Az egyensúlyi gyakorlatok, például a lábujjhegyen járás vagy az egylábú gerinctámasz, segíthetnek megerősíteni a lábakat és javítani a testtartást, ezáltal csökkentve a derekfájást.
Gyakorlat Megjegyzés
Plank A karok és lábak egyenes tartása, a törzs izmainak megerősítésére
Hajlító nyújtás A hát izmainak nyújtására, a merevség enyhítésére
Lábujjhegyen járás A láb- és lábgörcsök megelőzésére, az egyensúly javítására

Fontos, hogy minden tornagyakorlatot megfelelően végezzünk el, figyeljünk a helyes testtartásra és az egyenletes légzésre. Amennyiben a derekfájdalmunk súlyosabb vagy tartós, mindenképpen konzultáljunk orvossal vagy fizioterapeutával a megfelelő kezelés érdekében.

Kézisúlyemelés

Kézisúlyemelés

Az alacsony hátfájás enyhítése érdekében javasolt a kézisúlyemelés, amely erősíti a gerincizmokat és segít stabilizálni a deréktájat. A kézisúlyemelés során a gyakorló személy egy vagy két súlyzót emel a kezében, különböző irányban és pozíciókban végrehajtott mozdulatokkal.

A kézisúlyemelés különféle fajtái közé tartozik a bicepsz és tricepsz edzése, a váll és hát erősítése, valamint a széles körű váll- és kis méretű hátfalatkiosztó gyakorlatok is. Ezek a gyakorlatok segítenek elkerülni a hátfájást, fejlesztik az izomerőt és növelik a rugalmasságot a deréktájban.

A kézisúlyemelés során fontos az alapvető technikai részletek betartása, hogy elkerüljük a sérüléseket és a helytelen testtartást. Fontos, hogy a hátat mindig tartsuk egyenesen, és ne görbítsük túlzottan. A súlyzókat lassan és ellenállással emeljük fel, majd lassan engedjük le őket a kiindulási pozícióba. Figyeljünk arra is, hogy a felsőtesttől függetlenül mozgassuk a karokat, és ne használjuk túlzottan a hátizmokat.

Felülés deréktámasszal

Felülés deréktámasszal

A felülés deréktámasszal egy hatékony tornagyakorlat lehet a derek és hátfájás enyhítésére. Ez a gyakorlat segít erősíteni az alsó háti és a derék tájék izmait, javítja a tartást és csökkenti a gerincre nehezedő terhelést.

Az egyszerűen elvégezhető gyakorlat lépései a következők:

 1. Tegyél egy szőnyeget vagy matracot a földre, és ülj le rá egy székre.
 2. Húzd közel a sarokhoz a széket, majd helyezd a lábfejeidet a földön vállszélességű távolságra egymástól.
 3. Hajtsd előre a törzsedet, amíg a mellkasod közel lesz a combjaidhoz.
 4. Támaszd meg a tenyereiddel a derék tájékodat a hátad mögött.
 5. Tartsd meg a támasztól a deréktájékon a kezeiddel, majd lassan emelkedj fel a székről.
 6. Ezután lassan ereszkedj vissza a kiinduló helyzetbe, valamennyi izomfeszítés megtartásával.

A felülés deréktámasszal segít a gerincstabilizációban és a gerinc korrekcióban. Fontos azonban, hogy először konzultálj egy szakemberrel vagy edzővel a helyes technika és a megfelelő terhelés beállítása érdekében. Rendszeres gyakorlással és megfelelő végrehajtással a felülés deréktámasszal hozzájárulhat a derek és hátfájás csökkentéséhez és megelőzéséhez.

– Gerinctelenítő gyakorlatok

A derék és a hátfájdalom enyhítésére számos tornagyakorlat létezik, amelyek célja a gerinc megnyújtása és erősítése, valamint a hasizmok megerősítése. Azonban fontos megemlíteni egy másik típusú gyakorlatot is, amely lehetővé teszi a gerinc nyújtását és lazítását – a gerinctelenítő gyakorlatokat.

A gerinctelenítő gyakorlatok olyan mozdulatokat jelentenek, amelyek segítenek a gerinc terhelésének csökkentésében és a feszültség oldásában. Ezek a gyakorlatok általában a hát izmainak megnyújtására és lazítására összpontosítanak, hogy javítsák a vérkeringést, enyhítsék a derék és hát fájdalmát.

A gerinctelenítő gyakorlatok közé tartozik például a „hidas” vagy „híd” gyakorlat, amely a hát alsó részének jobb vérellátását, a gerinc nyújtását és az izmok erősítését célozza meg. Ezt a gyakorlatot fekvő helyzetben kell végezni, a térdet hajlítva, a talpat a talajon tartva. Lassan emeljük fel a medencét a talajról, miközben a vállak és a lábak érintkeznek a padlóval. Tartsuk meg ezt a pozíciót néhány másodpercig, majd lassan ereszkedjünk vissza a kiinduló helyzetbe.

Egy másik hatékony gerinctelenítő gyakorlat a „kobra” póz vagy a gerincnyújtás. Ezt a gyakorlatot gyakran jógagyakorlatok során használják, és segít a hát izmok erősítésében és megnyújtásában. A kobra póznál a hasfekvésbe helyezzük a testünket, majd a kezünket a váll szélességére helyezzük, és fokozatosan elkezdjük kinyújtani a karjainkat, hogy emelkedjünk a felsőtestünket a padlóról. Ügyeljünk arra, hogy ne erőltessük túl a mozgást, és tartsuk a törzsünket egyenesen. Tartsuk meg ezt a pozíciót néhány lélegzetvételig, majd lassan engedjük le magunkat a kiinduló helyzetbe.

Hátfájás kezelése

A hátfájás gyakori probléma, amely sok embert érint. Azonban megfelelő tornagyakorlatokkal enyhíthető a fájdalom és erősíthető a hátizmok.

Egy hatékony hátfájás elleni gyakorlat a hydráns. Ehhez térdeledj le, majd nyújtsd ki egyenesen az egyik lábadat hátra. Emelj fel a földről egy kezet és nyújtsd ki a másik oldalon. Tartasd meg a testtartásodat, majd engedd le a kezet és tartsd meg a lábaddal a felfelé tartást. Ezután várd meg, amíg az izmok „megcsinálják a munkát” és engedd le a lábadat. Ezt a folyamatot ismételd meg a másik oldalon is. Ez a gyakorlat erősíti a hátsó izmokat és segít csökkenteni a fájdalmat.

Egy másik hatékony tornagyakorlat a lágy borda rugalmasítása. Ehhez helyezkedj el a földön fekve, majd emeld fel a lábaidat és térdedet hajlítsd be. Tartva a térdedet, húzd be a lábfejed a hasad felé, majd lassan engedd vissza a talajra. Ezután ismételd meg a gyakorlatot a másik lábbal. Ez a gyakorlat megnyújtja és erősíti a lágy bordát, ami segít enyhíteni a hátfájást.

Emellett fontos a megfelelő testtartás fenntartása mindennapi tevékenységek során, például a helyes ülési és emelési technikák alkalmazása. A rendszeres testmozgás, a jó testtartás és a megfelelő stresszkezelés hozzájárulhatnak a hátfájás kezeléséhez és enyhítéséhez.

Nyújtó gyakorlatok

Nyújtó gyakorlatok

A derék és a hát fájdalmának enyhítésére szolgáló tornagyakorlatok között kiemelt szerepet kapnak a nyújtásra fókuszáló gyakorlatok. Ez azért fontos, mert a merevség és a feszesség a hátmuskulatúrában is okozhatja a fájdalmat. A nyújtás segít ellazítani ezeket a területeket és javítja a test rugalmasságát.

Egy hatékony nyújtó gyakorlat a féloldalas lábtartás. Ehhez álljunk egyenesen, majd emeljük fel a bal lábunkat a jobb combunkra. Ezután nyújtsuk a kezünket a fejünk fölé, majd hajoljunk oldalra a jobb oldalunkra, miközben a bal karunkat a jobb oldal felé húzzuk. Tartsuk egy rövid ideig ebben a pozícióban, majd ismételjük meg a másik oldalon is.

Egy másik hatásos nyújtó gyakorlat a kobra póz. Feküdjünk hasra a földre, majd támaszkodjunk a karjainkra és emeljük fel a felsőtestünket. Tartsuk a fejünket a nyak természetes pozíciójában, miközben a karjainkra nehezedő súlyt a hátizmok végzik. Tartsuk meg a pozíciót egy rövid ideig, majd lassan engedjük le magunkat a földre.

 • A féloldalas lábtartás
 • A kobra póz
Gyakorlat neve Leírás
Squat Álljunk vállszélességű terpeszben, majd hajlítsuk be a térdünket úgy, mintha leülnénk egy láthatatlan székre. Tartsuk a hátunkat egyenesen és nyomjuk ki a sarkainkat a talajba.
Hátfeszítő nyújtás Álljunk egyenesen, majd emeljük fel a karjainkat a fejünk fölé. Hajlítsuk be a testünket a jobb oldalunkra, miközben a bal karunkat a jobb oldal felé húzzuk. Tartsuk egy rövid ideig ebben a pozícióban, majd ismételjük meg a másik oldalon is.
Csontkovács