Fejfájás / migrén

Csontkovács Fejfájás / migrén

A fejfájás és migrén leggyakrabban fiatal felnőttkorban jelentkezik. Kialakulásának legfőbb okai a vérnyomás-ingadozás, érrendszeri betegségek vagy az állkapocs gyulladásához köthetőek. Mikor a fejfájás kapcsán a migrénről beszélünk, tulajdonképpen egy rohamokban jelentkező heves fejfájásra gondolunk. Ez visszatérő, lüktető és nagyfokú fájdalommal jár. Ritkán kerül szóba, de a fejfájás oka lehet az ízületi elváltozás, a nyakcsigolya szerkezetének megváltozása, illetve a merev testtartás miatt is kialakulhat ilyen típusú fejfájás.

Ha a fejfájás típusait szeretnénk megkülönböztetni, megtehetjük azt ok és lefolyás szerint. Például az úgynevezett tenziós fejfájásnál tapintáskor jellegzetes nyomásérzékeny pontokat találhatunk hátul a nyakunkon, a gerinccsigolyák mellett, a lapockacsont széle mentén, valamint a kulcscsontnál és a kulcscsont és szegycsont találkozásánál. Migrén esetében a kezelés stratégiája attól függ, hogy milyen gyakoriságú és erősségű a fejfájás, valamint figyelembe kell venni, hogy fennáll-e valamilyen egyéb betegség.

Szerencsére számos migrén kezelésére forgalmazott gyógyszerrel találkozhatunk

Ezeknek a gyógyszereknek két csoportját tudjuk elkülöníteni. Az első típusúak konkrétan a rohamoldásra vannak kifejlesztve, tehát a migrénes roham megszüntetésére vagy enyhítésére alkalmasak. Ezzel szemben a másik csoportban a migrén megelőzésére fókuszáló gyógyszereket találhatunk. Ha a migrénes rohamok gyakran jelentkeznek (hetente) vagy ritkábban (havonta) már érdemes elkezdeni a megelőző terápiát. Az önnek megfelelő gyógyszerről érdemes kezelőorvosánál érdeklődni. Ha azt akarjuk kivizsgálni, hogy a migrénes fejfájást mik okozhatják, akkor számos külső és belső behatás jöhet szóba.

Ilyenek lehetnek a hormonális változások, amely során az ösztrogén szint változása fejfájást provokálhat a migrénre hajlamos betegeknél. Azok a nők akik már korábban is szenvedtek a migrénes fájdalmak miatt, gyakran beszámolnak arról, hogy menstruációjuk előtt és alatt migrénes rosszullétük van. Ezen túl, vannak bizonyos élelmiszerek amik szintén migrént válthatnak ki az arra hajlamosakra. Ilyenek lehetnek az alkoholos italok, a sokáig érlelt sajtok, a csokoládé valamint a kovászolt ételek.

Csontkovács